Knallend het jaar uit

Voor veel honden niet de meest leuke periode van het jaar; daar komt bij dat het gehoor van een hond beter is dan die van de mens. Een hond kan niet alleen geluid beter waarnemen, maar ook trillingsfrequenties, die voor een mens niet hoorbaar zijn, waarnemen. Dit geluid heet ‘ultrasoon’ omdat het een te hoge frequentie heeft om opgevangen te worden door het menselijke oor.

Het is dan ook niet zo vreemd dat sommige honden angst en/of pijnsignalen vertonen bij het horen van geluiden die wij doorgaans als gewoon beschouwen. Apparaten als stofzuigers, elektrisch gereedschap, maar ook ongediertebestrijders en ultrasone vlooienbanden kunnen hoge bijgeluiden maken die wij als mens niet kunnen horen. Het kan bij de hond veel irritatie en stress geven en zelfs pijn doen. Teveel stress kan overgaan in chronische stress en dit kan weer allerlei andere nare volgen hebben; zie onderaan dit artikel meer over stress.

Daarnaast zijn wij mensen in staat te relativeren en kunnen wij tegen onszelf zeggen "het is de tijd van de jaarwisseling dat gepaard gaat met vuurwerk". Een hond of ander dier heeft dit vermogen niet en voor hem of haar wordt vuurwerk waargenomen als een plotseling heel hard geluid met eventueel een lichtflits.


Wist je dat?

De grootte en vorm van de oorschelp invloed heeft op hoe goed een hond hoort? Honden met grote rechtopstaande oren die zij goed kunnen richten, kunnen het geluid beter versterken en beter lokaliseren dan honden met hangoren


Hoe kun jij je hond helpen?

Het is verstandig om tijdig stil te gaan staan bij het treffen van voorbereidingen om jouw hond zo goed mogelijk door de oudejaarsperiode heen te begeleiden. Is je hond angstig voor (harde) geluiden?  Hebben jullie al nare ervaringen opgedaan bij voorgaande jaarwisseling(-en)?

Of heb je sinds kort een pup of herplaatser? Dan zou ik zeker niet te lang wachten, maar eerder het jaar al starten!

Hieronder volgt een globale planning met aanvullende tips vanaf circa 3 maanden voorafgaand aan de jaarwisseling tot de dag zelf.

Circa 3 maanden voorafgaand aan de jaarwisseling:

 

 • Er bestaat de mogelijkheid om de jaarwisseling te vieren in vuurwerkvrije vakantiewoningen. Veel honden passen zich snel aan hun nieuwe omgeving aan, maar realiseer je wel dat je hond moet wennen aan een nieuwe omgeving. Iedere hond doet dit in een ander tempo en het aanpassingsvermogen is afhankelijk van het individu. Er zijn nieuwe indrukken die verwerkt moeten worden, anderzijds is de kans groot dat het stressniveau vele malen lager is dan wanneer je thuis blijft. Zie ook onderaan dit artikel ‘stress en (gedrags-)problemen’.
 • Training is essentieel om je hond zo goed mogelijk te begeleiden. Door middel van training kun je je hond geleidelijk laten wennen aan de geluiden. Blijf je tijdens de jaarwisseling thuis; start dan nu met training ofwel desensiteren. Ik kan hier dieper op ingaan, maar op de website van Doggo vindt je een heel overzichtelijk artikel en adressen waar je vuurwerk CD’s kan downloaden of kopen. Belangrijkste advies hierbij is dat je kijkt naar wat de hond aankan en niet te snel gaat! Als je te snel gaat is de kans groot dat je weer naar het begin moet van je training. Vindt je het moeilijk om hier zelf mee aan de slag te gaan? Schakel dan een specialist in om jullie hierin te begeleiden.
 • Onderzoek doen naar natuurlijk ondersteunende middelen, raadpleeg een natuurgeneeskundige of vraag je dierenarts of hij/zij hiermee bekend is. Ikzelf ben geen voorstander van reguliere medicatie, maar ook hierbij geldt dat het belangrijk is dat naar het individu wordt gekeken. Echter vind ik het nog belangrijker dat men, bij honden waarvan de kans groot is dat er sprake is van vuurwerkangst, eerst kijkt naar de mogelijkheid om de hond d.m.v. training geleidelijk te laten wennen. Enkel medicatie geven is namelijk geen oplossing! Bij natuurlijk ondersteunende middelen dient men vaak minstens twee tot vier weken van tevoren te beginnen met toedienen en kan het dus een mooie ondersteuning zijn in je training.
 • Door middel van massage kun je je hond laten ontspannen. Als je je hond op deze manier wilt ondersteunen is het belangrijk om massagetechnieken op tijd te oefenen. Zo kunnen jij en je hond wennen. De massagetechnieken die je thuis alvast kan oefenen staan beschreven op de pagina van Doggo. Ook een thundershirt kan goed bijdragen aan het verminderen van stressprikkels die doordringen. Vraag wel deskundig advies voor het gebruik hiervan.

Puur natuurlijke ondersteuning: etherische oliën van young living

Speciaal voor jou heb ik, samen met Heleen Hennevelt (consulente Young Living) een selectie gemaakt van drie oliën welke een bewezen kalmerend effect hebben en jouw hond kunnen helpen beter om te gaan met stress en angst. De oliën zijn niet schadelijk, vrij van chemicaliën en 100% puur natuur en dienen puur ter ondersteuning.

plezier voor je huisdier, vuurwerk honden, young living, vuurwerkangst, vuurwerktips, honden

Direct bestellen

Wens je de vuurwerkmix te bestellen? Stuur dan een mail met je gegevens, naam en gewicht van je hond naar info@pleziervoorjehuisdier.nl. Je ontvangt een roller van 5 ml. Dit is voldoende voor een periode van twee tot vier weken. Uiteraard ontvang je bij je bestelling een uitgebreide gebruiksaanwijzing. 

De vuurwerkmix is verkrijgbaar tegen een

ACTIEPRIJS VAN  € 15,00 per stuk excl. verzendkosten. Circa vier weken voorafgaand aan de jaarwisseling:

 

 • Start alvast met het uitzoeken van leuke bezigheden voor je hond tijdens de jaarwisseling. Op de Facebookgroep Hersenwerk voor honden staan tal van voorbeelden ter inspiratie. Ikzelf maak ieder jaar voor mijn hond en katten een vuurwerkdoos. Moeilijk? Nee totaal niet en gewoon te maken met alledaagse spullen. Verzamel in deze periode zoveel mogelijk wc en keuken-rollen, krantenpapier en meerdere (grote) dozen. Dus bewaar je cadeauverpakkingen van Sinterklaas en Kerst; want dit komt goed van pas!
 • Uiteraard ben je in deze periode nog bezig met trainen c.q. desensiteren en volg je het opbouwadvies die bij de methode wordt aangegeven. 

twee weken voor de jaarwisseling:

 

Enkele dagen voorafgaand aan de jaarwisseling:

 

 • Je hebt inmiddels al een heleboel stappen ondernomen om het je hond zo aangenaam mogelijk te maken tijdens de jaarwisseling. Nu is het moment om de bezigheden voor je hond gereed te gaan maken. Haal de favoriete snacks in huis of start met het maken van je vuurwerkdoos (zie boven). Heb je kinderen? Dan is dit natuurlijk een leuke activiteit om samen te doen in de kerstvakantie. Hou je niet in, maar maak er echt een grote doos van met daarin meerdere doosjes zoals bijvoorbeeld eierdozen. Je wilt natuurlijk dat je hond wel een tijdje afgeleid is.
 • Sommige honden vinden het prettig om zich letterlijk af te sluiten van de buitenwereld. Het kan daarom helpen om een tent(je) in de kamer te zetten óf zelf iets te maken wat daarop lijkt. Je kan bijvoorbeeld de eettafel bekleden met kleden waardoor er een tent ontstaat. In het tentje zorg je voor een fijn dekbed en/of kussens. Maak er een knusse plek van en zorg voor wat snuffelmateriaal.

oudejaarsdag en de jaarwisseling:

 

 • Aangezien overdag vaak al vuurwerk wordt afgestoken zou ik willen adviseren om de wandeling(-en) op een afgelegen plaats te doen. Heb je geen vervoer of ben je niet in de gelegenheid om naar een afgelegen plek te gaan? Houdt de wandelingen dan kort en zorg ervoor dat je hond aangelijnd is. Ook een penning met jouw gegevens is aan te raden. Juist omdat er overdag ook vaak vuurwerk wordt afgestoken bestaat de kans dat je hond schrikt en wilt wegrennen van het gevaar. Dit wil geen enkele hondeneigenaar meemaken! De laatste avondwandeling kan je overslaan en je hond even snel in de tuin laten plassen, mits je hier natuurlijk over beschikt óf wacht anders totdat het meeste vuurwerk de lucht is ingegaan ga voor een snelle poep en/of plas en weer lekker naar binnen.
 • Schenk niet teveel aandacht aan de angst, maar negeer het ook niet! Vergelijk het met kinderen die bang zijn voor onweer; als het goed is ga je dan ook niet bij de eerste bliksemflits of knal je kind roepen en overdreven troosten. Je kijkt waar je kind behoefte aan heeft. Geeft hij/zij aan het spannend te vinden en wil het tegen je aan kruipen, dan kan je die bescherming bieden en probeer je hem/haar af te leiden. Bij honden en andere (huis-)dieren is het raadzaam hetzelfde te doen. Kijk naar het individu en wat heeft het nodig? Sommige honden willen wegkruipen, laat hen dat doen. Als ze troost wensen zoeken ze jou wel op. Ga je overdreven aandacht schenken dan versterkt dit de angst alleen maar.  
 • Wees er zeker van dat deuren en ramen gesloten zijn, zodat je hond niet kan ontsnappen. Dit een belangrijk punt van aandacht evenals de aangelijnde wandelingen. Een hond is namelijk geneigd om op de vlucht te slaan om in zijn ogen veiligheid op te zoeken en/of te overleven.
 • Vraag niet teveel van je hond en ga zeker niet allerlei commando’s geven. Houdt in gedachten dat dit voor je hond een andere situatie is die hoogstwaarschijnlijk als stressvol wordt ervaren. Accepteer dat je hond zich hierdoor anders gedraagt. 
 •      Afhankelijk van de grootte van je zelfgemaakte vuurwerkdoos zet je deze circa 5 minuten voordat de klok 12 uur slaat neer. Houdt er rekening mee        dat de ondergrond bij voorkeur niet glad is, dus een anti slipmat onder de doos is wenselijk. Eventueel aangevuld met een snuffelkleed kan natuurlijk        ook. Snuffelen werkt voor een hond ook weer kalmerend en zet zijn hoofd even op andere gedachten. Bij een te hoge mate van stress zal je hond            geen voer aannemen. Zodoende kies ik er voor om de vuurwerkdoos 5 minuten voor aanvang neer te zetten.
 •     Doe bij voorkeur de gordijnen dicht en de muziek aan, zodat de buitenwereld minder aanwezig is. Ontvang je visite? Vraag de visite je hond met rust     te laten en alleen contact te geven als de hond daarom vraagt. 
 •     Laat in geen geval je hond alleen thuis! 

Tot slot: stress en (gedrags-)problemen

 

Een individu kan stress ervaren in tal van situaties. Niet alleen bij negatieve, maar ook bij positieve situaties kan een dier (een mate van) stress ervaren. Het lichaam maakt dan het stresshormoon adrenaline aan. Bij negatieve situaties kun je denken aan gevaarlijke, spannende, pijnlijke, frustrerende en verdrietige situaties, maar ook straf en correcties. Bij positieve situaties kun je denken aan opwinding van blijdschap, maar ook bij continue aanhoudend  (bal-)spel. Let wel dat de stresservaring vanuit de beleving is van het individu en niet vanuit onze beleving. Daarom is het goed om, als je dit nog niet voldoende beheerst, hondentaal en het gedrag te kunnen lezen. Welke stresssignalen zijn er en hoe kun je dit lezen? In dit artikel lees je er meer over. 

 

Ook bij fysieke inspanning zie je een stijging van het stresshormoon. Ik raad het onder andere hierom ook niet aan om, als je een onrustige hond hebt, alsmaar meer en meer beweging te gaan bieden. Enerzijds heeft je hond dan meer en meer beweging nodig, omdat je werkt aan het uithoudingsvermogen en anderzijds kan het stresshormoon teveel stijgen wat een averechts effect heeft op het welzijn van je hond, maar ook op jou want jij zit nog steeds thuis met een onrustig dier. Rust is belangrijk en bovendien zijn er naast wandelen tal van andere manieren om je hond uit te dagen; denk maar aan mentale uitdaging, zie hiervoor mijn andere artikel 'Mentale uitdaging en samenwerking'.

Kortom; dagelijks stijgt en daalt de adrenaline in het bloed. Slapen en rusten reduceert de stress en zorgt voor herstel van lichaam en geest. Zolang het stressniveau niet teveel stijgt en het individu voldoende tijd krijgt weer te herstellen blijf het in balans. Dit betekent in de praktijk dat je je hond voldoende rust moet geven na een stressvolle situatie.

Na de jaarwisseling is het dus aan te raden om de volgende dag(-en) je hond voldoende rust te geven.


Wist je dat?

Het lang duurt voordat stresshormonen oftewel het adrenalineniveau weer uit het lichaam zijn verdwenen?

Afhankelijk van de mate van stress kan de hersteltijd variëren van 8 uur tot enkele dagen. Zodoende is rust en slaap zeer belangrijk om te kunnen herstellen; een volwassen hond heeft circa 16 tot 18 uur slaap per dag nodig. 


referenties:

- Doggo.nl

- Hersenwerk voor Honden

delen via sociale media wordt op prijs gesteld

Dit artikel is geschreven door Michelle Stuij; overname alleen met toestemming van auteur. 

Wens je meer informatie óf heb je vragen? Neem dan contact op via info@pleziervoorjehuisdier.nl of bel 06 24871308.

Reactie schrijven

Commentaren: 0