hardlopen, hond, canicross, beginnerstraining hardlopen, gezondheid lichaam & geest, natuur

Hardlooptraining voor beginners

"Plezier mét je huisdier"

Hardlopen is een gemakkelijke en relatief goedkope sport; je trekt je schoenen aan en je kan zo de deur uit. Toch is het vaak moeilijk om die eerste stap te zetten. Honden vinden het over het algemeen geweldig om samen te werken én baasjes vinden het gezellig, maar uiteraard kan je je hond niet zomaar mee naar buiten nemen om eens even 5 km te gaan rennen.

 

Verantwoord opbouwen

Voor zowel mens als dier geldt dat je hart, longen, spieren en pezen moeten wennen aan deze vorm van inspanning. De trainingen vinden voornamelijk plaats in recreatiegebied Spaarnwoude, maar uitwijken naar de Tuinen van West, Groene Weelde etc. behoort ook tot de mogelijkheden. We lopen over verharde en onverharde paden. De afwisseling in locaties en de paden maakt het uitdagend , zorgen voor sterke enkels en voorkomt eenzijdige belasting van spieren, pezen en gewrichten van jouw en je hond. Als deze sport jullie aanspreekt kan je je verder verdiepen in de wereld van Canicross. Er worden diverse wedstrijden georganiseerd door Canicross Nederland.

 

Geef jezelf en je hond de tijd  

De hond leert gaandeweg wat er van hem of haar wordt verwacht en wanneer het speel- en trainingstijd is. Ook zal de hond gaan leren op jou te letten voor de richting die wordt gekozen en krijgen jullie allerlei adviezen aangereikt.

 

De beste manier om te beginnen met hardlopen is wandelen!

Wandelen versterkt de spieren en pezen, zodat je lichaam het lopen aankan als je harder gaat lopen. Als het goed is wandelen jij en je trouwe viervoeter heel wat af, dus de basis hebben jullie al gelegd!

 

Niet iedere hond is geschikt om mee te gaan hardlopen!

Leeftijd, gezondheid en ras spelen een rol. Vanaf circa 10-12 maanden  kan je hond (als de botten volgroeid zijn en de hond gewend is gemiddeld 60 minuten per dag te wandelen) meedoen. Heeft je hond gewrichtsproblemen? Dan is deze sport, evenals andere hondensporten, niet geschikt. Honden met een platte neus zijn over het algemeen ook minder geschikt, omdat zij moeite kunnen hebben met ademhalen. Op de Engelse website van Runners World is een handig lijstje gemaakt. Alhoewel het een beginnerscursus betreft met als einddoel circa 20-30 minuten te kunnen hardlopen adviseer ik je bij twijfel  altijd even advies in te winnen bij je dierenarts en de algehele gezondheid na te laten kijken.

 

Trainingen

 • Beginnersprogramma
Tijdens dit programma trainen we 1 x per week circa 30-45 minuten in kleine groepen. Neem contact op voor data en tijden.
 • Privéles

Wens je liever één op één aandacht, zodat we de trainingen nog beter kunnen afstemmen op jouw behoeften? Neem dan contact op, zodat we gezamenlijk een locatie, data en tijden kunnen bepalen.

 • Proefles

Wil je eerst kijken of dit een sport is voor jullie? Neem dan contact op voor een proefles.

 

Aandachtspunten voor, tijdens en na de training:

 • Laat de hond minstens 1,5 uur voor én na de training geen maaltijd eten en grote hoeveelheden water drinken
 • Kom iets eerder dan de afgesproken tijd, zodat je hond zijn/haar behoefte kan doen
 • Alle honden kunnen in principe meedoen, ook de iets minder sociaalvaardige honden. Juist zelfs, want zo ervaren zij het plezier in het bijzijn van andere honden
 • Laat de honden aangelijnd niet kennis maken om vervelende situaties te voorkomen. De eerste training vormt vaak een goede indruk van de honden, zodat er bepaald kan worden of kennismaken en eventueel loslaten bij het uitwandelen behoort tot de mogelijkheden
 • Boven de 18-20 graden wordt er niet getraind om oververhitting te voorkomen
 • Op alle aangeboden diensten zijn de daarvoor geldende algemene voorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden kunt u vinden op de pagina 'tarieven'.
Goede hardloopschoenen zijn essentieel als je de sport goed wilt uitoefenen
Een goede uitrusting voor jou
 • Goede hardloopschoenen
 • Prettig zittende (ademende) kleding
 • Water

 

Hardlopen met je hond, uitrusting hardlopen, tuig hond
Een goede uitrusting voor de hond
 • Een gordel, tuigje en elastische lijn zijn het meest ideaal. Let er op dat het tuigje niet schuurt bij de borst en oksels.
 • Slipkettingen en flexilijnen zijn niet toegestaan; een halsband met lijn kan gebruikt worden
 • Poepzakje voor onvoorziene ongelukjes
 • Water