Een hondenjas; mode-item?

Tegenwoordig verkoopt menig winkelketen hondenjassen. Variërend van kerstoutfit tot echte outdoor-jassen voor actieve wandelaars. Maar is een jas nu wel of niet nodig? Slaan we niet een beetje door met het vermenselijken van onze lieve viervoeter óf getuigd dit juist van goede begeleiding en verantwoordelijkheid? Kortom heeft het nu een functie óf is het een fashion-item?

meer lezen

Beveiligingscamera voor je huis en 'babyfoon' voor je hond

Van vrijdag 23 november t/m maandag 26 november 2018 is de Somfy Indoor camera tijdelijk verlaagd van €169 voor €119.

Somfy Indoor Camera

€ 169,00 1

€ 119,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 3-5 dagen

meer lezen 0 Berichten

Aspirientje als symptoombestrijder

emotieregulatie, hondentraining, gedragsbegeleiding, symptoombestrijding

Als we ons storen aan bepaald gedrag van onze hond willen we het liefst een aspirientje oftewel quick fix om van het ‘probleem’ af te zijn. Gelukkig realiseren veel mensen zich inmiddels dat een aspirientje als symptoombestrijder geen lange termijn oplossing biedt. Je behandelt hier enkel de gevolgen van de klachten mee, maar niet het probleem zelf. Maar wat is dan wél een oplossing voor bepaald gedrag?

Een artikel geschreven voor hét online hondenplatform Doggo.nl. Ik heb dit artikel namens en met hondenschool Van Stal geschreven met als doel kennis en inzicht te delen en begrip voor de hond te creëren om ongewenst gedrag te voorkomen en/of om te buigen.

meer lezen 0 Berichten

Hierrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Vaak denken wij dat de hond van nature al de commando's 'hier', 'zit', 'af' enzovoorts kan. Maar dat is natuurlijk niet zo. Wij zullen hen dat moeten aanleren, althans als je dat belangrijk vindt. Ik vind hierkomen persoonlijk een belangrijke oefening. Allereerst vanuit het oogpunt van veiligheid. Er kan een weg zijn dat jullie pad kruist, maar ook als je een aangelijnde hond tegenkomt is het belangrijk jouw loslopende viervoeter bij je te roepen. De andere hond kan net geopereerd zijn of hij is niet zo gecharmeerd van andere honden. Om ergernissen onderling te voorkomen is het daarom belangrijk respect te hebben voor elkaar en elkaars ruimte. Daarnaast is het zo dat wij honden in onze mensenwereld hebben gebracht, dus is het aan ons ook de taak hen wegwijs te maken wat betreft leef- en omgangsregels. Houdt in gedachten dat iedere oefening simpel moet worden aangeleerd. Zie het als een soort puzzel, waarbij je dus eerst een gemakkelijke puzzel aanbiedt en langzaamaan de moeilijkheidsgraad opvoert. Op die manier beleven jij en je hond plezier aan het leren en raakt hij niet gefrustreerd of gedemotiveerd. 

meer lezen

Knallend het jaar uit

Voor veel honden niet de meest leuke periode van het jaar; daar komt bij dat het gehoor van een hond beter is dan die van de mens. Een hond kan niet alleen geluid beter waarnemen, maar ook trillingsfrequenties, die voor een mens niet hoorbaar zijn, waarnemen. Dit geluid heet ‘ultrasoon’ omdat het een te hoge frequentie heeft om opgevangen te worden door het menselijke oor.

Het is dan ook niet zo vreemd dat sommige honden angst en/of pijnsignalen vertonen bij het horen van geluiden die wij doorgaans als gewoon beschouwen. Apparaten als stofzuigers, elektrisch gereedschap, maar ook ongediertebestrijders en ultrasone vlooienbanden kunnen hoge bijgeluiden maken die wij als mens niet kunnen horen. Het kan bij de hond veel irritatie en stress geven en zelfs pijn doen. Teveel stress kan overgaan in chronische stress en dit kan weer allerlei andere nare volgen hebben; zie onderaan dit artikel meer over stress.

Daarnaast zijn wij mensen in staat te relativeren en kunnen wij tegen onszelf zeggen "het is de tijd van de jaarwisseling dat gepaard gaat met vuurwerk". Een hond of ander dier heeft dit vermogen niet en voor hem of haar wordt vuurwerk waargenomen als een plotseling heel hard geluid met eventueel een lichtflits.

meer lezen 0 Berichten