Aspirientje als symptoombestrijder

emotieregulatie, hondentraining, gedragsbegeleiding, symptoombestrijding

Als we ons storen aan bepaald gedrag van onze hond willen we het liefst een aspirientje oftewel quick fix om van het ‘probleem’ af te zijn. Gelukkig realiseren veel mensen zich inmiddels dat een aspirientje als symptoombestrijder geen lange termijn oplossing biedt. Je behandelt hier enkel de gevolgen van de klachten mee, maar niet het probleem zelf. Maar wat is dan wél een oplossing voor bepaald gedrag?

Een artikel geschreven voor hét online hondenplatform Doggo.nl. Ik heb dit artikel namens en met hondenschool Van Stal geschreven met als doel kennis en inzicht te delen en begrip voor de hond te creëren om ongewenst gedrag te voorkomen en/of om te buigen.

meer lezen 0 Berichten

Knallend het jaar uit

Voor veel honden niet de meest leuke periode van het jaar; daar komt bij dat het gehoor van een hond beter is dan die van de mens. Een hond kan niet alleen geluid beter waarnemen, maar ook trillingsfrequenties, die voor een mens niet hoorbaar zijn, waarnemen. Dit geluid heet ‘ultrasoon’ omdat het een te hoge frequentie heeft om opgevangen te worden door het menselijke oor.

Het is dan ook niet zo vreemd dat sommige honden angst en/of pijnsignalen vertonen bij het horen van geluiden die wij doorgaans als gewoon beschouwen. Apparaten als stofzuigers, elektrisch gereedschap, maar ook ongediertebestrijders en ultrasone vlooienbanden kunnen hoge bijgeluiden maken die wij als mens niet kunnen horen. Het kan bij de hond veel irritatie en stress geven en zelfs pijn doen. 

meer lezen 0 Berichten