Mentale uitdaging en samenwerking

 

Wist je dat beweging alleen vaak niet voldoende is om je hond uit te dagen? Honden willen namelijk ook mentaal uitgedaagd worden, hun vaardigheden inzetten én samenwerken.

 

Op allerlei manieren en afhankelijk van je beschikbare tijd kan je mentale uitdaging inzetten. Onderaan deze pagina heb ik onderstaande manieren verder voor je uitgewerkt, zodat ook jij aan de slag kan gaan met het aanbieden van mentale uitdagingen:

  • Zoekwerk
  • Speurwerk
  • Voer verstoppen
  • Tijd nemen tijdens je wandeling

Ikzelf gebruik mentale uitdagingen vaak ook op dagen dat het bijvoorbeeld veel regent. Met wandelen in de regen maak ik mijn hond niet echt blij, maar ik wil wel dat zij aan het einde van de dag voldaan is.  Door het aanbieden van mentale uitdagingen is je hond als het ware aan de slag met een puzzel of Denksport raadsel en worden zijn vaardigheden optimaal benut. Dit is zeer vermoeiend en vergelijkbaar met een intensieve wandeling. Ook tijdens het wandelen kan je je hond mentaal uitdagen; denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar de bal of ander voorwerp. Mijn hond is gek op de bal, maar ik wil haar niet hyperactief maken en bovendien is continue spelen met de bal lichamelijk belastend. Ik verstop de bal en laat de hond zoeken, als beloning gooi ik de bal 1 of 2 keer weg en we gaan weer verder of herhalen het spel nog eens. Wil je weten hoe je hond leert te zoeken naar een voorwerp? Laat dan een bericht achter en ik leg je dan stap voor stap uit hoe je dit kan aanleren.

 

De neus

De neus is het belangrijkste zintuig van een hond. Door de hond zijn neus te laten gebruiken verzamelt hij informatie  en ziet hij als het ware de wereld om hem heen. Waar wij mensen vooral visueel informatie en details opslaan doet de hond dat dus met zijn neus. Met die neus weet hij precies wat jij vanavond op je bord hebt liggen. Jij ruikt misschien vooral de geur van bloemkool, maar jouw hond heeft het vermogen elke geur afzonderlijk te ruiken. Dus ook die aardappeltjes en kippendijen worden waargenomen. Dit gebeurt ook buiten tijdens een wandeling. Je hond weet wie er bij die ene boom is geweest, welke hond er heeft geplast over dat ene grassprietje, dat er vannacht een muisje een muisje heeft gelopen en nog veel meer. Denk je eens in dat de mens ongeveer 5 miljoen reukcellen heeft en de hond er tussen de 125 en 300 miljoen. Niet zo gek dat hij zijn neus achterna gaat J Het reukcentrum in de hersenen verwerkt de signalen en maakt bewust van de reuk; de reukwaarneming komt tot stand.

 

De neus aan het werk

Aan het begin van deze blog heb ik wat mogelijkheden benoemt om de neus van je hond actief aan het werk te zetten. Hieronder heb ik de punten verder uitgewerkt om je inzichten en ideeen te geven hoe jij mentale uitdaging kan inzetten.

 

Zoekwerk

Zoeken kan op allerlei manieren zowel hobbymatig als professioneel en er zijn diverse disciplines. Bij het zoeken zoekt de hond naar een verborgen stof of geurbron. De hond zoekt systematisch naar een voorwerp of een persoon. Hierbij probeert de hond de geur op te vangen die vanaf dit voorwerp of de persoon verwaait.

Zoekwerk > verstoppertje: het zoeken van voorwerpen/speeltjes die je verstopt in of buitenshuis. Belangrijk is wel dat je hond het principe al kent en dat je dit stap voor stap aanleert, zodat je hond ook resultaten behaalt.

Zoekwerk > hersenwerk: het zoeken naar iets leuks of lekkers in verschillende soorten materialen.  Je kan hiervoor gebruik maken van diverse puzzels die worden aangeboden; denk aan Nina Ottosson, maar je kan het ook goedkoop en eenvoudig houden. Op de Facebook pagina van hersenwerk voor honden vindt je heel veel leuke ideeën met voorwerpen en objecten die in bijna ieder huis te vinden zijn.

Zoekwerk > detectie: Bij detectie moet een hond een bepaalde geur of soms een paar geuren zoeken. De hond is getraind op de geur  en kan deze op verzoek van de begeleider zoeken en vinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld narcotica zoekhonden, reddingshonden, diabetes-detectiehonden en nog veel meer. Ook jouw hond kan dit leren; je kan op diverse hondenscholen deelnemen aan workshops en/of cursussen Detectie en dit thuis verder voortzetten.

Speurwerk

Bij het speuren werkt de hond zelfstandig een geurspoor uit wat leidt tot een persoon of voorwerp. De hond mag bij het speuren niet gaan zoeken.  Ook worden er voorwerpen op het spoor gelegd die de hond moet “verwijzen” of apporteren. Je hebt binnen het speuren heel veel disciplines en je kan dit zowel recreatief als professioneel beoefenen. Benieuwd of jouw hond een echte speurder is? Je kan op diverse hondenscholen deelnemen aan workshops en/of cursussen.


Voer verstoppen

Heeft je hond zijn eten snel op of schrokt hij? Je kan gebruik maken van een voerbal of kong waarbij de hond aan het werk wordt gezet voor zijn eten. Ook eten strooien in de tuin is een manier waarop de hond aan het werk moet voor zijn eten.


Samen op ontdekking

Tijdens het wandelen heb jij vaak een doel voor ogen. De hond laat zich echter leiden door zijn neus en wil zijn omgeving verkennen. Probeer eens een wandeling te maken waarbij je hond de route kan bepalen en waarbij hij ronduit kan snuffelen. Is een bepaalde geur erg interessant en moet je wachten? Blijf dan gewoon lekker wachten. Wil je hond terug naar die ene geur, ga terug en laat hem uitgebreid onderzoeken. Strooi af en toe wat voertjes en/of snoepjes in het gras of tussen de bladeren en laat je hond heerlijk struinen. Een hond die regelmatig wordt weggetrokken bij geuren wordt beperkt in zijn natuurlijke drive om nieuwe dingen te ontdekken. Hierdoor kan de hond terughoudend worden in zijn gedrag en zich meer op visueel zicht gaan richten. Dit kan weer leiden tot schrikachtiger reageren bij het zien van nieuwe objecten en andere honden. Reactie schrijven

Commentaren: 0