Een hondenjas; mode-item?

Tegenwoordig verkoopt menig winkelketen hondenjassen. Variërend van kerstoutfit tot echte outdoor-jassen voor actieve wandelaars. Maar is een jas nu wel of niet nodig? Slaan we niet een beetje door met het vermenselijken van onze lieve viervoeter óf getuigd dit juist van goede begeleiding en verantwoordelijkheid? Kortom heeft het nu een functie óf is het een fashion-item?

Thermische beelden

Het antwoord op die vraag leg ik liever bij jou. Wel deel ik graag wat informatie met je, zodat je zelf een mening kan vormen.

Dankzij het web kunnen we veel informatie en kennis met elkaar delen. Daarom deel ik graag een paar foto's uit het artikel van een Duitstalige website (de link naar het originele artikel vindt je onderaan de pagina). Door gebruik te maken van een thermische lens tijdens een winterwandeling, met temperatuur van circa 5 graden Celsius, krijgen we een duidelijk beeld van het warmteverlies bij verschillende type honden.

 

Uitleg bij de beelden:

De kleur rood geeft aan dat er sprake is van warmteverlies. De kleur geel betekent nog meer warmteverlies het lichaam op die plaats.

Wat opvalt is dat het eerste hondje een vrij lange vacht heeft; je zou daarom misschien denken dat deze hond het niet zo snel koud heeft. Toch zegt het thermische beeld dat dit hondje vrij veel warmte verliest. De tweede hond is een Dobermann-kruising (de zwarte). Ook niet echt een type hond die je op straat tegenkomt met een jas. Toch laat ook dit thermische beeld veel warmteverlies zien. Waarschijnlijk is de ondervacht op de rug wat beter ontwikkeld. De derde foto toont een hond waarbij de vacht de hond goed bescherm tegen kou. Waarschijnlijk heeft dit hondje een goede ondervacht. Zo zie je maar dat lang of kort haar er niet altijd toe doet.

Richtlijn per formaat

 

Dierenkliniek Vondelpark heeft een mooie infographic opgesteld. Daar moet bij vermeld worden dat in dit schema de invloed van wind niet is opgenomen. Wind zorgt er namelijk ook voor dat warmte sneller van het lichaam verdwijnt. Net als dat wij bij een windkoude, oftewel gevoelstemperatuur, ook een andere waarneming hebben in de wind ervaren honden dat uiteraard ook. Ook is in dit schema geen onderscheid gemaakt in rassen of type vacht

 

Tip: klik op de foto om deze te vergroten.

 

Hoe weet je of je hond het dan koud heeft?

- hond gaat erg rillen*

- ademt moeilijker

- hartslag wordt zwakker

- gedragsveranderingen

*een hond kan ook hevig rillen en bibberen uit angst, onzekerheid of opwinding. 

interne ongemakken kunnen invloed hebben op gezondheid & gedrag

Een hond die van nature wellicht al wat eerder prikkelbaar is zal wellicht nog prikkelbaarder reageren als hij het koud heeft. Om die reden wil ik dit artikel ook graag bij je onder de aandacht brengen, want afgezien van een mogelijk onbehagelijk kou gevoel doet dit ook iets met je emotie en welzijn. Gezondheid speelt ook een belangrijke rol. Een hond die het vaak koud heeft zal extra hard moeten werken om zijn lichaam op temperatuur te moeten houden. Aanhoudende kou kan dus ongezond zijn.

Beschermen van de poten

Honden krijgen niet zo snel last van koude pootjes. Sneeuw hebben we ook niet zo vaak in Nederland, maar dat neemt niet weg dat de pootjes niet extra verzorgd mogen worden. Juist omdat het in ons land wel snel vriest aan de grond en er vaak wordt gestrooid met pekel is het zinvol de pootjes wat extra aandacht te geven in de winter.

 

Honden met een lange vacht kunnen snel ijsballetjes krijgen tussen de tenen. Het is verstandig de lange haren tussen de zolen te knippen, maar heb je dit nog nooit gedaan dan adviseer ik je om dit heel voorzichtig te trainen zonder ook nog maar iets weg te knippen. Zorg ervoor dat dit voor je hond een leuke ervaring is en bouw je training langzaam op zodat je vervolgens het aangeleerde altijd kan toepassen wanneer dat nodig is. Niet zo'n fan van knippen óf rent je hond direct bij je weg bij het zien van de schaar? Zorg dan dat je bij terugkomst de ijsballetjes laat oplossen in lauw water of door het pootje in een handdoek te leggen en te masseren. Ga in ieder geval niet trekken aan de haren.

 

Ikzelf gebruik in de winter altijd voetzolenspray van Beaphar, maar vaseline (vrij van toevoegingen) kan natuurlijk ook. Ik gebruik dit omdat sneeuw en ijs kloofjes veroorzaken. Pekel kan gaan bijten in kleine wondjes en dat is natuurlijk niet erg prettig.

Je hond gaat zichzelf vervolgens verzorgen - of doet dit zoals de mijn altijd na een wandeling - en kan teveel zout binnenkrijgen. Gevolg is een zoutvergiftiging. Zodoende vooraf al preventief een middel dat de pekel afstoot en de voetzolen beschermt. Bij thuiskomst goed de pootjes drogen óf afnemen met lauwwarm water en indien nodig nog een keer insmeren.

spelen in de sneeuw

Ik vind sneeuw stiekem heel erg leuk. Ik verander altijd in een klein kind en sta als eerste bij de deur met de handschoenen aan, sjaal om en muts op om het eerste sneeuwballengevecht óf winterwandeling te maken. Toegegeven ik vind sneeuw alleen leuk als ik niet de weg op hoef, want dat zijn wij hier niet echt gewend. Enfin honden vinden het vaak ook heel leuk om te spelen in de sneeuw. Gooi een sneeuwbal en ze happen ernaar. Of dat kwaad kan? Even samen spelen en happen in de sneeuw kan geen kwaad, maar je moet er wel op letten dat je hond niet teveel sneeuw eet. Zoveel kou op de maag is niet fijn en zorgt er daarnaast voor dat je binnen no-time weer de hond mag uitlaten terwijl jij dan inmiddels net geniet van kopje warme chocolademelk.

samenvatting

Dit artikel is informatief bedoeld en vooral bedoeld om je eigen mening te vormen en belangrijker: te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Mijn hond geeft het duidelijk aan als ze het koud heeft en waardeert haar jas zichtbaar. Ik daarentegen vind het verschrikkelijk, want ik ben bang dat men mij ziet als een fashionista (zegt waarschijnlijk iets over mij hihi).

Misschien heeft jouw hond een uitstekende ondervacht, ligt hij graag buiten of op de plavuizen tegels op dagen dat jij liever binnen blijft. Heeft je hond een kaal buikje; dan kan het zijn dat hij veel kou verliest. En dan hebben we ook nog te maken met factoren als leeftijd en gezondheid. Een hond met stijve gewrichten en spieren zal eerder last krijgen van de kou. Het is zeker niet mijn bedoeling om iedereen aan de hondenjas te helpen (ik verkoop ze niet eens hihi), want ik zou niet willen dat een hond juist het tegenovergestelde effect ervan krijgt en het dus veel te warm heeft met een jas aan. Het is puur bedoeld om voor een ieder kritisch te kijken naar wat zijn of haar hond nodig heeft en om mee te geven dat een jasje dus niet altijd een belachelijk idee is. Laat je goed adviseren bij de aanschaf van een jas door een specialist. Persoonlijk ben ik fan van outdoor merken als Hurtta, Zero DC en Non-Stop.

referenties:

delen via sociale media wordt op prijs gesteld

Dit artikel is geschreven door Michelle Stuij, overname alleen met toestemming van auteur.

Wens je meer informatie óf heb je vragen? Neem dan contact op via info@pleziervoorjehuisdier.nl of bel 0624871308.