Hierrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Vaak denken wij dat de hond van nature al de commando's 'hier', 'zit', 'af' enzovoorts kan. Maar dat is natuurlijk niet zo. Wij zullen hen dat moeten aanleren, althans als je dat belangrijk vindt. Ik vind hierkomen persoonlijk een belangrijke oefening. Allereerst vanuit het oogpunt van veiligheid. Er kan een weg zijn dat jullie pad kruist, maar ook als je een aangelijnde hond tegenkomt is het belangrijk jouw loslopende viervoeter bij je te roepen. De andere hond kan net geopereerd zijn of hij is niet zo gecharmeerd van andere honden. Om ergernissen onderling te voorkomen is het daarom belangrijk respect te hebben voor elkaar en elkaars ruimte. Daarnaast is het zo dat wij honden in onze mensenwereld hebben gebracht, dus is het aan ons ook de taak hen wegwijs te maken wat betreft leef- en omgangsregels. Houdt in gedachten dat iedere oefening simpel moet worden aangeleerd. Zie het als een soort puzzel, waarbij je dus eerst een gemakkelijke puzzel aanbiedt en langzaamaan de moeilijkheidsgraad opvoert. Op die manier beleven jij en je hond plezier aan het leren en raakt hij niet gefrustreerd of gedemotiveerd. 

Los van de praktische tips die je vindt in de uitgebreide handleiding wil ik je graag meegeven dat alles wat je aandacht geeft groeit! Dit geldt voor zowel positieve als negatieve aandacht. Ga jij goed gedrag belonen, zal goed gedrag toenemen. Ga jij vaak achter je hond aan rennen en blijven roepen en schreeuwen, zal het weglopen óf niet hierkomen ongetwijfeld ook gaan toenemen. 

Ingrediënten voor training hierkomen

Do's

- samenwerken 

- creëer veiligheid en vertrouwen

- anticipeer op situaties

- kijk naar welke beloningen voor jouw hond als beloning wordt ervaren

- verdiep je in het ras; wat doet hij graag?

- gebruik je lichaamstaal

- ga veel oefenen in kleine sessie van bijv. 4 min.

Dont's

- straffen

- oefening te snel opbouwen (denk aan de puzzel)

- roepen als je hond commando niet kent of negeert

- achter je hond aanrennen

- je hond grijpen

- aanlijnen op vaste plaatsen

- oefenen op moeilijke plaatsen


Gratis uitgebreide handleiding hierkomen?

Laat je gegevens achter en je ontvangt, binnen drie dagen, een GRATIS handleiding vol met praktische tips om het hierkomen aan te leren. Dit 8-pagina's tellende handboek helpt jouw op weg om het hierkomen van je viervoeter onder de knie te krijgen. Kom je er niet uit óf wens je toch één of meerdere privélessen? Neem dan contact met mij op voor een individueel maatwerktraject.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.